woensdag 4 september 2024

'VS dichtbij besluit levering JASSM-kruisraketten'

Het Britse persagentschap Reuters zegt van Amerikaanse regeringsfunctionarissen vernomen te hebben dat de Verenigde Staten dichtbij een overeenkomst is om Oekraïne te voorzien van langeafstandsraketten waarmee militaire doelen diep in Rusland aangevallen kunnen worden. Het Pentagon wil het bericht niet bevestigen.

Het zou gaan om JASSM-kruisraketten met stealth-technologie en een bereik van 980 kilometer De nieuwste versie kan zelfs 1.900 kilometer afleggen. De Oekraïense F-16's kunnen er mee worden uitgerust. Elke F-16 kan twee JASSM-raketten dragen. Als Oekraïne inderdaad de beschikking krijgt over deze lange-afstandsraketten, dan is Rusland wel genoodzaakt om z'n bommenwerpers verder weg te verplaatsen.

Het besluit moet deze herfst vallen. Wat nog steeds niet inhoudt dat Oekraïne met Amerikaanse/Westerse raketten doelen in Rusland mag aanvallen. De Amerikaanse president Joe Biden houdt zich op de vlakte vanwege de verkiezingen in november. 

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zegt voortdurend dat Biden en de Democratische kandidaat Kamala Harris aansturen op een Derde Wereldoorlog als ze toestaan dat langeafstandsraketten op doelen in Rusland worden afgevuurd.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto JASSM: Military Aerospace

Geen opmerkingen: