dinsdag 17 september 2024

'Al 1 miljoen Oekraïense en Russische verliezen'

Er zijn sinds februari 2022 al naar schatting 1 miljoen Oekraïense en Russische soldaten gedood of gewond geraakt. Dat meldt de Wall Street Journal die grote moeite heeft moeten doen om aan die informatie te komen. Want zowel Oekraïne als Rusland maken geen verliescijfers bekend.

Aan Oekraïense kant zouden 80.000 soldaten gesneuveld zijn en raakten 400.000 soldaten gewond. Dat zou blijken uit vertrouwelijke informatie. Westerse inlichtingendiensten hanteren verschillende cijfers, maar 200.000 doden en 400.000 gewonden lijkt een reële inschatting. Dat komt wel zo'n beetje overeen met de inschatting van de Russische verliezen door de Oekraïense generale staf. Die meldt dat tot vandaag 635.880 Russische soldaten zijn gesneuveld of gewond zijn geraakt.

Dat er veel meer Russische soldaten zijn gesneuveld, komt voor een belangrijk deel door de roekeloze manier waarop het Russische leger aanvallen uitvoert. 'Het Russische leger zet grote aantallen slecht getrainde soldaten in om met aanvalsgolven terrein te veroveren. Tegelijkertijd moeten ze nu ook de Oekraïense inval in de provincie Koersk zien af te slaan', constateert de Wall Street Journal.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: