zondag 8 september 2024

Russische drones in Roemenië en Letland

Russische aanvalsdrones hebben de afgelopen 24 uur op verschillende plekken door het luchtruim van NAVO-landen gevlogen. Zowel Roemenië als Letland melden activiteiten van Russische drones in hun luchtruim. 
De Letse president Edgars Rinkevics meldt dat een Russische militaire drone vanuit Belarus de grens met Letland overstak en daarna neerstortte. Waardoor de drone neerstortte zegt de Letse president niet. Volgens hem neemt het aantal van dergelijke incidenten toe en staat zijn regering 'in nauw contact met de bondgenoten'.

Eerder vandaag maakte ook Roemenië bekend dat er meerdere Russische drones door het Roemeense luchtruim hadden gevlogen. Mogelijk zijn er brokstukken van een van die drones neergekomen op Roemeens grondgebied. 

Gevechtsvliegtuigen van de Roemeense luchtmacht stegen 's nachts op om de situatie te monitoren en inwoners van het grensgebied kregen via hun telefoon een waarschuwing. Roemenië heeft een honderden kilometers lange grens met Oekraïne, dat het doelwit was van de drones.   

Een NAVO-woordvoerder noemde de incidenten met Russische drones in Letland en boven Roemenië 'onverantwoordelijk en potentieel gevaarlijk'. Moskou heeft nog niet gereageerd op de berichten.

Bron: RTL Nieuws

Geen opmerkingen: