maandag 2 september 2024

Geldt arrestatiebevel voor Poetin ook in Mongolië?

Oekraïense parlementsleden van Zelenski's partij Dienaar van het Volk roepen de regering van Mongolië op om Vladimir Poetin te arresteren als hij dit land bezoekt. De Russische president zou vervolgens overgedragen moeten worden aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. 

Tegen Poetin is in maart vorig jaar een arrestatiebevel uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof vanwege de deportatie van Oekraïense kinderen naar Rusland vanuit de door Rusland bezette delen van Oekraïne. De parlementsleden wijzen in hun open brief op het Verdrag van Rome dat ook door Mongolië is ondertekend. Wat inhoudt dat de ondertekenaars zich verplichten om mensen waartegen een arrestatiebevel is uitgevaardigd te arresteren en over te dragen aan het Internationaal Strafhof.

Poetin gaat naar Mongolië op uitnodiging van president Ukhnaagiin Khurelsukh. 'Een goed voorbereide provocatie', meent Oleksandr Merezhko, voorzitter van de buitenlandcommissie van het Oekraïense parlement. Hij is een van de ondertekenaars van de open brief die gericht is aan de Mongoolse regering. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov gaf eerder te kennen dat 'alles goed geregeld is' met de autoriteiten in het gastland.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: