maandag 2 september 2024

'Neerschieten raketten boven Oekraïne onze plicht'

Het is de plicht van Polen en andere landen die direct aan Oekraïne grenzen om raketten uit de lucht te schieten als ze nog boven Oekraïens grondgebied zijn, maar wel het NAVO-luchtruim naderen. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski noemt dat zelfverdediging, 'want als vijandige raketten zich in de richting van ons luchtruim begeven, dan is de kans groot dat er op eigen grondgebied mensen gewond raken door vallende brokstukken'.

Er is al enige tijd discussie over of een lidstaat van de NAVO het recht heeft om dit te doen. Polen heeft al meerdere keren te maken gehad met verdwaalde raketten en onlangs nog een drone die iets meer dan een half uur door het Poolse luchtruim vloog. Op Roemeens grondgebied vallen geregeld drones uit de lucht die bedoeld waren voor Oekraïne. 

Tegenstanders binnen de NAVO vinden dat met het uitschakelen van raketten en drones boven Oekraïens grondgebied te veel risico wordt genomen. De Poolse minister Sikorski vindt 'onze grondwettelijke plicht'. Oekraïne heeft er in ieder geval geen problemen mee. 

President Volodimir Zelenski zei begin juli dat gewerkt wordt aan afspraken over het boven Oekraïens grondgebied neerschieten van raketten en drones. De Poolse minister van Defensie Wladislaw Kosiniak-Kamysz reageerde later voorzichter. Hij wil toestemming van de andere NAVO-landen.

Bron: RBC-Ukraine

Geen opmerkingen: