dinsdag 3 september 2024

Raketaanval Poltava: 49 doden en 219 gewonden

Zeker 47 mensen zijn om het leven gekomen bij een Russische raketaanval op de Oekraïense stad Poltava. Er zijn meer dan 206 mensen gewond geraakt, zo heeft president Volodimir Zelenski bekendgemaakt. 
Zelensky heeft in een video gezegd dat twee ballistische raketten van Russische troepen een onderwijsinstelling en een nabijgelegen ziekenhuis hebben geraakt. Het gebouw van het Instituut voor Communicatie werd gedeeltelijk verwoest door de aanval. 

Tot nu toe hebben de hulpdiensten 25 mensen kunnen redden, waarvan er 11 onder het puin vandaan zijn gehaald. De aanval lijkt een van de dodelijkste te zijn die Russische troepen hebben uitgevoerd sinds het begin van de oorlog. 

'De tijd tussen het alarm en de aankomst van de dodelijke raketten was zo kort dat mensen getroffen werden terwijl ze probeerden te evacueren naar de schuilkelder', aldus het Oekraïense Ministerie van Defensie tegen The Kyiv Independent.

'Het Russische tuig zal ongetwijfeld boeten voor deze aanval', schrijft Zelenski bij de video op X. Hij condoleerde ook de nabestaanden van de slachtoffers en vroeg buitenlandse bondgenoten om meer steun. 'Oekraïne heeft nú luchtafweresystemen en raketten nodig.' 
Militair gouverneur Philip Pronin van Poltava heeft vanaf morgen drie dagen van nationale rouw aangekondigd om alle slachtoffers te herdenken.

Bron: RTL Nieuws

Geen opmerkingen: