zondag 8 september 2024

'Beltegoed' Russische krijgsgevangenen is op

Russische krijgsgevangenen mogen niet meer naar huis bellen om te laten weten hoe het met ze gaat. Wel is het ze toegestaan om brieven te laten sturen. Dat heeft de Oekraïense ombudsman Dmitro Loebinets gezegd op de nationale televisie. Het is een maategel naar aanleiding van steeds terugkerende berichten dat Oekraïense krijgsgevangenen niet alleen slecht worden behandeld door de Russen, maar dat het ook geregeld voorkomt dat krijgsgevangenen simpelweg worden geëxecuteerd. 

De Amerikaanse nieuwszender CNN publiceerde afgelopen week nog een video waarin de executie van drie Oekraïense soldaten bij Prokovsk te zien was. Eveneens afgelopen week maakte het Openbaar Ministerie bekend dat een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld naar de executie van drie soldaten bij Toretsk. 

'In Oekraïne hebben we vier kampen voor Russische krijgsgevangenen. Ze worden volgens de regels behandeld.' De Geneefse Conventie schrijft voor dat gevangen genomen soldaten recht op correspondentie hebben. Dat recht houden ze volgens de nationale ombudsman, maar bellen naar het thuisfront is er dus niet meer bij.

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: