donderdag 12 september 2024

Onzekerheid over Russisch tegenoffensief Koersk

Het is volgens het Institute for the Study of War (ISW) nog te vroeg om te spreken van een Russisch tegenoffensief in de provincie Koersk. Er is weliswaar sprake van tegenaanvallen aan de westkant van het gebied dat de Oekraïense troepen hebben veroverd en er zouden enkele dorpen weer in Russische handen zijn gekomen.

Maar, stelt het ISW, 'de omvang, en de mogelijke vooruitzichten van deze tegenaanvallen in de provincie Koersk zijn onduidelijk en de situatie is onzeker, waardoor het te vroeg is om conclusies te trekken'. 'Het is te vroeg om de impact in te schatten van een tweedaagse Russische tegenaanval op de Oekraïense inval die nu al ruim een maand aan de gang is.'

Op basis van geolocatie is wel duidelijk geworden dat het Russische leger posities heeft veroverd ten oosten van Zjoeravli, ten noordoosten van Korenovo. 

Sommige Russische bronnen beweren dat Snagost in z'n geheel is veroverd, maar het ISW heeft daarvan geen bewijzen kunnen vinden. Daar staat tegenover dat de Oekraïense troepen aanvallen hebben uitgevoerd op de Russen ten westen van Snagost en langs de frontlijn in de provincie Koersk. 

'Beelden laten zien dat de Russische troepen in eenheden ter grootte van een compagnie opereren, mogelijk met de inzet van manschappen met meer gevechtservaring', aldus het ISW dat veronderstelt dat dit de voorbode kan zijn van een groter tegenoffensief, waarbij ze ten zuidoosten van Snagost oprukken naar de Oekraïense grens. Daarmee kunnen ze de Oekraïense logistiek bemoeilijken. 

Bron: ISW

Geen opmerkingen: