maandag 9 september 2024

VN: Augustus dodelijkste maand sinds oktober '22

In augustus zijn zeker 184 burgers om het leven gekomen en raakten er 856 gewond. Daarmee is het 'de dodelijkste maand voor de burgerbevolking' sinds oktober 2022, aldus de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties in Oekraïne. 'De meeste burgerdoden (91 procent) en de schade aan scholen en medische voorzieningen (95 procent) had plaats in door Oekraïne gecontroleerd gebied', valt in een rapportage te lezen. 

Op 9 augustus was er een Russische raketaanval op een supermarkt in de stad Kosjantinivka in de provincie Donetsk. Er vielen 14 doden en er waren 44 gewonden. Op 26 augustus was de grootste aanval op Oekraïne in 2,5 jaar tijd, vooral gericht tegen de energievoorziening in 15 provincies. Tenminste 25 elektriciteitscentrales en transformatorstations werden getroffen, waaronder de waterkrachtcentrale bij de hoofdstad Kyiv. Er vielen 8 doden, 44 mensen raakten gewond. Op 30 augustus viel het Russische leger de stad Charkiv aan met zweefbommen. Met als gevolg 7 doden en meer dan 90 gewonden. 

Sinds het begin van de Russische invasie zijn zeker 11.743 burgers om het leven gekomen. Ook zijn minstens 24.614 burgers gewond geraakt. Het gaat om officiële cijfers, terwijl de werkelijke aantallen burgerslachtoffers waarschijnlijk veel hoger zijn. Sommige gebieden waar begin 2022 hevig werd gevochten zijn in handen van de Russische bezetters. Buitenlandse waarnemers zijn daar niet welkom.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: