woensdag 11 september 2024

Rusland en Iran ontkennen levering van raketten

Het Kremlin zegt dat Westerse claims over de levering van Iraanse ballistische raketten aan Rusland nergens op gebaseerd zijn. Ook de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi ontkent die berichten. De Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kondigden gisteren sancties aan tegen Iran. De drie Europese landen schrappen onder meer luchtvaartverbindingen met Iran. 

Volgens de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft Rusland de raketten al ontvangen en gaat het land die waarschijnlijk binnen enkele weken gebruiken in Oekraïne. Tientallen Russische militairen zouden volgens het Witte Huis door Iran getraind zijn in het gebruik van Fath-360 raketten met een bereik van 100 kilometer.

Intussen is er ongerustheid over de ophanden zijnde toestemming voor Oekraïne om met ATACMS-raketten aanvallen uit te voeren op militaire doelen in Rusland. Volgens woordvoerder Dmitro Peskov van het Kremlin is het besluit al gevallen. De betrokkenheid van de Verenigde Staten en Europese landen bij de oorlog in Oekraïne is 'direct, en wordt met elke nieuwe stap duidelijker', aldus Peskov. 

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Riabkov, heeft gezegd dat Moskou elke nieuwe levering van langeafstands ATACMS-raketten aan Oekraïne door de Verenigde Staten zal vernietigen, meldde Reuters onder verwijzing naar het staatspersbureau TASS.

Bronnen: BNR Nieuwsradio, Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: