donderdag 12 september 2024

Drie medewerkers Rode Kruis gedood bij aanval

Drie Oekraïense stafmedewerkers van het Internationale Rode Kruis zijn gedood bij een Russische artilleriebeschieting in het dorp Veroljoebivka in de provincie Donetsk. Twee medewerkers raakten gewond. De vijf zaten in een vrachtwagen van het Rode Kruis met hulpgoederen toen ze werden beschoten. 

De aanval, maar meer nog het uitblijven van een reactie van het Internationale Rode Kruis, leidde tot een woedeuitbarsting van de nationale ombudsman Dmitro Loebinets op de sociale berichtendienst Telegram. 'Het is al bekend dat er een beschieting was, maar het Internationale Kruis en de Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maan blijven stil! Geen reactie, veroordeling of een uiting van medeleven! Daarmee worden de criminele praktijken van Rusland weer eens toegedekt.' 

Loebinets eist dat het Internationale Rode Kruis de Russische aanval publiekelijk veroordeelt door er op te wijzen dat die in strijd is met de Geneefse Conventies, het internationale oorlogsrecht. Het is niet voor het eerst dat de nationale ombudsman zware kritiek heeft op het Internationale Rode Kruis dat te weinig doet om Oekraïense krijgsgevangenen en burgers in Russische gevangenschap te helpen. Loebinets eiste eerder ook een veroordeling door het ICRC van de inzameling van goederen voor het Russische leger door het Russische Rode Kruis.

Bron: Interfax, foto: gouverneur Filashkin/Telegram

Geen opmerkingen: