woensdag 11 september 2024

'Rusland begaat elke 10 minuten oorlogsmisdaad'

Rusland heeft sinds het begin van de oorlog minstens 137.000 oorlogsmisdrijven begaan in Oekraïne, wat volgens president Volodimir Zelenski moet leiden tot minstens evenveel veroordelingen van de daders. 'We zullen daar tot het einde toe voor strijden', zei hij tijdens de internationale conferentie van het Krim Platform in Kyiv.

Zelenski zei er bij dat het niet bij die 137.000 oorlogsmisdaden blijft, want het zijn alleen nog maar de misdrijven die bij justitie bekend zijn en onderzocht. 'Het gaat om misdaden tegen de mensheid, tegen ons land, ons volk.' 

Het bloedbad van Boetsja schokte de wereld in maart 2022. 501 inwoners van de stad in het noorden van Oekraïne werden vermoord.

Eerder had procureur-generaal Andrii Kostin al aangegeven dat de Oekraïense justitie elke dag gemiddeld 150 oorlogsmisdrijven van de Russische bezetters vastlegt. Rusland begaat daarmee elke 10 minuten een oorlogsmisdaad. Steeds vaker worden bijvoorbeeld Oekraïense soldaten in koelen bloede geëxecuteerd nadat ze zich hadden overgegeven.

Oekraïne wil dat er een speciaal tribunaal komt om Rusland te straffen voor de invasie, waarvoor zowel de politieke leiding als die van het Russische leger verantwoordelijk worden gehouden. Inmiddels steunen meer dan 40 landen de oprichting van een speciaal tribunaal.

Bron: RBC-Ukraine

Geen opmerkingen: