dinsdag 10 september 2024

Overleg VS en VK over langeafstandsraketten

De Amerikaanse president Joe Biden bespreekt vrijdag met de Britse premier Keir Starmer of Oekraïne toestemming moet krijgen om met Westerse wapens militaire doelen diep in Rusland aan te vallen. Dat heeft minister Antony Blinken verklaard op een gezamenlijke persconferentie met David Lammy, zijn Britse ambtgenoot. 

Blinken bevestigde dat Rusland ballistische raketten van Iran heeft ontvangen. Hij zei te verwachten dat de raketten de komende weken tegen Oekraïne worden ingezet. Volgens Blinken is sprake van een 'verontrustende toename van de Iraanse steun aan Rusland' die bestraft moet worden.

Blinken en Lammy gaan morgen naar Kyiv. De Amerikaanse journalist Julie Grace Brufke zegt van Michael McCaul, voorzitter van de defensiecommissie van het Huis van Afgevaardigden, vernomen te hebben dat beide ministers daar aankondigen dat Oekraïne de langeafstandsraketten mag gebruiken tegen doelen in Rusland. Of dat juist is, moet worden betwijfeld gezien Blinken's aankondiging dat biden en Starmer hierover vrijdag pas besluiten.

Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten voorzien Oekraïne weliswaar van langeafstandsraketten, maar ze staan nog altijd niet toe dat daarmee militaire doelen in Rusland worden aangevallen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski vraagt voortdurend om toestemming om met deze raketten militaire vliegvelden in Rusland aan te vallen. Daardoor kan Rusland Oekraïense steden blijven aanvallen met zweefbommen.  

Bronnen: RBC-Ukraine, Oekrajinska Pravda, Kyiv Post

Geen opmerkingen: