woensdag 4 september 2024

Situatie in Pokrovsk met de dag onleefbaarder

Er zijn nog altijd zo'n 26.000 inwoners in de stad Pokrovsk achtergebleven, waaronder 1.076 kinderen. Er zijn in de afgelopen weken al wel meer dan 20.000 inwoners vertrokken, aldus militair gouverneur Vadim Filashkin van de provincie Donetsk. Pokrovsk telde vier jaar geleden nog ruim 61.000 inwoners. 

Het wordt er met de dag minder leefbaar. Volgens Filashkin zijn alleen nog winkeltjes en apotheken open en zijn er ook nog huisartsen. De geldautomaten in de stad werken nog altijd. In het nabijgelegen Mirnohrad dat twee jaar geleden nog ruim 46.000 inwoners telde, verblijven hooguit nog 50 kinderen. 
In het stadje Toretsk zijn nog 1.700 inwoners achtergebleven. Filashkin zegt dat het problematisch is geworden om de mensen nog humanitaire hulp te geven, aangezien het Russische leger alle toegangswegen voortdurend onder vuur neemt. 

Het Oekraïense leger doet ondertussen al het mogelijke om de Russen weg te houden van Pokrovsk, Mirnohrad en Toretsk. Hier zijn momenteel de hevigste gevechten gaande. 'Russische saboteurs en verkenners proberen Toretsk binnen te dringen, maar tot dusver is het steeds gelukt om ze weer te verdrijven.' 

Bron: Oekrajinska Pravda, infographics: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: