woensdag 4 september 2024

Parlement verdeeld over vertrek minister Koeleba

Het Oekraïense parlement heeft vanwege 'spoedeisende zaken' vanmiddag niet gestemd over het ontslag van minister Dimitro Koeleba van Buitenlandse Zaken.  Koeleba diende vanochtend zijn ontslag in, maar dat is volgens regeringspartij Dienaar van het Volk onnodig. Er bleek vanmiddag ook geen meerderheid in het parlement voor het vertrek van Koeleba.

De ontslagaanvraag van minister Denis Maljoeska van Justitie werd wel geaccepteerd door het parlement, maar hij kreeg van de voltallige regeringscoalitie een staande ovatie. Dat ontlokte parlementslid Jaroslav Zheleznjak van Holos (Stem) de vraag: 'Waarom sturen jullie hem eigenlijk weg?'

Het parlement accepteerde ook het ontslag van drie andere ministers. Van Olha Stefanishina van Europese Integratie wordt gezegd dat zij de nieuwe minister van Justitie wordt. Ook voor het ontslag in haar huidige functie bleek geen meerderheid in het parlement.

President Volodimir Zelenski zei vanmiddag op een persconferentie met de Ierse premier Simon Harris dat het kabinet dringend  'nieuwe energie' nodig heeft om voorbereid te zijn op de komende, zware maanden. 

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: