zaterdag 7 september 2024

'Telegram bedreigt onze nationale veiligheid'

De sociale berichtendienst Telegram is 'schadelijk' en 'een bedreiging van onze nationale veiligheid'. Dat zegt militaire inlichtingenchef Kirilo Boedanov in een interview met Radio Chartiia. Hij reageert daarmee voor het eerst op de arrestatie in Frankrijk van Pavlo Doerov, de in Rusland geboren oprichter van Telegram. Doerov wordt door de Franse autoriteiten beschuldigd van het verlenen van medewerking aan illegale transacties, kinderporno, drugshandel en fraude.

Boedanov meent dat het blokkeren van Telegram voor de hand ligt, maar hij is er geen voorstander van. In mei 2017 verbood de Oekraïense VKontakte, de Russische versie van Facebook. De Russen zouden VKontakte voor spionagedoeleinden misbruiken. Waar Boedanov Telegram dus niet wil verbieden, vindt hij het wel gewenst dat niemand zich kan verschuilen achter een verzonnen naam of identiteit, 'zodat altijd duidelijk is of de eigenaar van een Telegramkanaal een Rus is of een Oekraïner'. 

Telegram is populair bij de Oekraïners. Een peiling van september vorig jaar maakte duidelijk dat 44 procent van de Oekraïners zich via Telegram voorziet van informatie en nieuws. Ook wordt de berichtendienst veel gebruikt door Oekraïense regeringsfunctionarissen en overheidsdiensten, ook al wordt dat ontraden door de Omroepraad. 

Het gevaar schuilt er bij Telegram in dat Doerov weliswaar zegt dat hij uit Rusland verbannen is, maar inmiddels is duidelijk geworden dat hij sinds zijn vertrek meer dan zestig keer terug is geweest. Er zijn dus wel degelijk banden met Rusland.

Bron: The Kyiv Independent, foto: Dutch IT Leaders

Geen opmerkingen: