vrijdag 6 september 2024

Strijd in Koersk pakt slecht uit voor de Russsen

Het Oekraïense leger heeft al zo'n 6.000 Russische soldaten uitgeschakeld in de provincie Koersk. Ze zijn gedood of zodanig verwond dat ze niet meer kunnen deelnemen aan de strijd. Dat heeft president Volodimir Zelenski vanmorgen gezegd bij zijn bezoek aan de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland. Hij neemt daar voor het eerst zelf deel aan het overleg met de bondgenoten over militaire steun aan Oekraïne.

Zelenski zei ook dat het Oekraïense leger 'een aanzienlijk deel' van de Russische provincie Koersk in handen heeft: 1.300 vierkante kilometer grondgebied met een honderdtal dorpen en stadjes. 'Dankzij dit offensief van ons is de dreiging van een Russische aanval op de stad Soemi voorkomen. zoals wel is gebeurd met Charkiv.' Het is een verwijzing naar het offensief van de Russen dat op 10 mei begin in het noordoosten van de provincie Charkiv, maar dat inmiddels behoorlijk is vastgelopen.

Gehoopt was dat het Oekraïense offensief in Koersk er voor zou zorgen dat er veel Russische troepen uit Oekraïne weggehaald zouden worden om het eigen grondgebied te beschermen. Dat is deels wel gebeurd, maar de beste eenheden zijn gebleven, vooral in de provincie Donetsk. 

'Een duidelijke keuze van Moskou', aldus Zelenski. 'Poetin geeft niet om Russisch land en mensen, hij wil alleen maar zoveel mogelijk land en steden van ons afpakken.' Dat de Russen het steeds hebben over 'rode lijnen' wordt door Zelenski afgedaan als onzin. 'Die zijn ergens bij Soedzja verschrompeld.'

Bron: The Kyiv Independent, foto: website president

Geen opmerkingen: