zondag 8 september 2024

'Russians at War is schaamteloze propaganda'

Jaroslav Melnik, de Oekraïense ambassadeur in Italië, heeft protest aangetekend tegen de vertoning van de documentaire The Russians at War tijdens het Internationale Filmfestival van Venetië. De door de Rusissch-Canadese regisseur Anastasia Trofimova gemaakte documentaire was afgelopen donderdag te zien. 

'The Russians at War is een film die sympathie moet opwekken voor de daders en tegelijkertijd minachting toont voor de slachtoffers, de duizenden Oekraïners die inmiddels het leven hebben gelaten en de miljoenen die lijden onder deze oorlog', aldus Melnik die de documentaire 'een schaamteloos voorbeeld van Orwelliaanse manipulatie van de waarheid' noemt. Het besluit van de organisatoren van het festival om The Russians at War een internationaal podium te geven, vindt de ambassadeur 'onfatsoenlijk en een belediging van het Oekraïense volk'.

Regisseur Anastasia Trofimova bracht zeven maanden 'embedded' in het Russische leger. Ze spreekt met soldaten die zeggen 'geen idee' te hebben waarom ze in het oosten van Oekraïne aan het vechten zijn. De een heeft het over kameraadschap als drijfveer, de ander over wat het hem financieel oplevert. Van de voortdurende gevechten is weinig te zien in de documentaire en dat geldt ook voor het leed dat de oorlog met zich meebrengt. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: