donderdag 5 september 2024

Andrii Sibiha volgt Dmitro Koeleba op als minister

Het Oekraïense parlement heeft het ontslag van Dmitro Koeleba als minister van Buitenlandse Zaken geaccepteerd. Gisteren werd de stemming inderhaast afgelast omdat er op dat moment geen meerderheid voor het ontslag was. Intern beraad bij president Zelenski's partij Dienaar van het Volk bracht gisteravond uitkomst, zodat er vandaag alsnog een meerderheid voor het vertrek van Koeleba was. 

Meteen werd ook Andrii Sibiha aangesteld als zijn opvolger. Sibiha werkt al sinds 1997 voor het ministerie van Buitenlandse zaken. Hij was van 2016 tot 2021 ambassadeur in Turkije. Daarna was hij als adviseur voor buitenlandse zaken verbonden aan het kantoor van president, totdat hij halverwege juli dit jaar werd benoemd tot eerste plaatsvervanger van minister Koeleba. 

Het parlement stemde ook in tweede instantie in met het ontslag van Irina Vereshtsjoek als minister voor Reïntegratie van de Tijdelijk Bezette Gebieden. De eerste stemming leverde gistermiddag geen meerderheid op. Ook voor het ontslag van Vitalii Koval als hoofd van het Fonds voor het Beheer van Staatseigendommen was een tweede stemronde nodig.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: