woensdag 11 september 2024

Oekraïne mag Storm Shadows inzetten in Rusland

President Zelensky samen met de ministers Lammy en Blinken.
Het Verenigd Koninkrijk heeft besloten dat Oekraïne militaire doelen in Rusland mag aanvallen met de Storm Shadow kruisraketten. Dat meldt de Britse krant The Guardian vanavond. Een van de bronnen van The Guardian zegt dat het gezamenlijke bezoek van vandaag aan Kyiv van de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Lammy en zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken niet had plaatsgehad als het besluit over het inzetten van de Storm Shadows niet was genomen.

Het besluit wordt waarschijnlijk niet officieel bekend gemaakt. Het zou een 'onnodige provocatie' betekenen. Eerder meldde de Britse krant The Telegraph ook al dat dit niet gaat gebeuren om de relatie met de Verenigde Staten niet onder druk te zetten. Verder meldt The Guardian 'dat het voor de hand ligt' dat er 'bepaalde voorwaarden zijn verbonden' aan het inzetten van de kruisraketten tegen doelen in Rusland 'om roekeloze of onnodige aanvallen te voorkomen'.

Lammy en Blinken wilden vandaag op een persconferentie in Kyiv geen antwoord geven op vragen over het inzetten van langeafstandsraketten bij aanvallen op het Russische achterland. Vrijdag bezoekt de Britse premier Keir Starmer de Amerikaanse president Joe Biden om te praten over de Storm Shadows.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website president

Geen opmerkingen: