zaterdag 7 september 2024

Oekraïne bezig aan voorzichtig offensief Pokrovsk

Oekraïne is voorzichtig begonnen aan een tegenoffensief bij de stad Pokrovsk. Vier van de vijf brigades die het leger al enige tijd achter de hand hield zijn nu ingezet om de verovering van de stad door Russische troepen tegen te houden. Wat eerder onvermijdelijk leek, ligt volgens de Amerikaanse nieuwssite Forbes nu minder voor de hand.

Al vanaf half februari waren de Oekraïense troepen zich bij Pokrovsk aan het terugtrekken nadat de Russen Avdiivka wisten te veroveren. Dat leidde er toe dat de Russische troepen op minder dan tien kilometer van Pokrovsk bevinden. Twee weken geleden werd een evacuatie van inwoners in gang gezet. Die is nog steeds gaande. Vanwege de verslechterde situatie werd donderdag zelfs nog besloten om de trein met evacués niet langer vanuit de stad zelf te laten vertrekken.

Maar met de inzet van de vier in reserve gehouden brigades lijken de Oekraïense kansen te keren. Elke brigade bestaat uit pakweg 2.000 soldaten en honderden voertuigen. Ze worden ingezet langs de laatste verdedigingslijn van loopgraven en stadjes die goed verdedigbaar zijn, op acht tot tien kilometer van Pokrovsk en de uiterst belangrijke bevoorradingsroutes voor het Oekraïense leger. Een Russische militaire blogger meent 'dat precies datgene gebeurt wat al was voorspeld, dat het Oekraïense leger in de tegenaanval is gegaan'. 

Forbes wijst er wel op dat niet onmiddellijk grote veranderingen verwacht moeten worden bij Pokrovsk. Het gaat om kleine tegenaanvallen van in ieder geval de Kara-Dag Brigade van de Nationale Garde, de 12e Speciale Operaties Brigade en de 93e Separate Gemechaniseerde Brigade. 

Het dappere optreden van de Kara-Dag Brigade in Selidove, een stadje ten zuidoosten van Pokrovsk, kan worden gezien als het beste bewijs dat de tegenaanval is ingezet. T-64 tanks van deze brigade hebben Russische tanks en pantserwagens uitgeschakeld toen die probeerden Selidove in te nemen. De Russen moeten Selidove zien te veroveren als ze Pokrovsk onder vuur willen nemen. Door goed uitgeruste Oekraïense eenheden in te zetten om Selidove te behouden lijkt de kans op een snelle verovering van Pokrovsk door het Russische leger niet meer aan de orde.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: