vrijdag 6 september 2024

Meer wapens, maar VS blijft tegen inzet in Rusland

Op de Amerikaanse vliegbasis Ramstein in het westen van Duitsland heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski aangedrongen op meer wapensteun voor de oorlog tegen Rusland. Op de bijeenkomst sprak Zelenski onder meer met topmilitairen uit de Verenigde Staten en vijftig andere landen.

Er staat regelmatig een bijeenkomst gepland in Ramstein om te praten over de oorlog in Oekraïne, maar voor het eerst was de Oekraïense president fysiek aanwezig. Zelenski benadrukte dat groen licht om westerse wapens in te zetten in Rusland op dit moment het belangrijkste is wat hij nodig heeft.

Tot nu toe hebben slechts enkele landen (deels) toegezegd dat Oekraïne geleverde wapens en voertuigen mag gebruiken in Rusland. Zo zei de Nederlandse   commandant der strijdkrachten Onno Eichelsheim vorige weekdat er geen restricties zijn opgelegd aan de geleverde Nederlandse F-16's en dat deze ook mogen worden ingezet in Rusland. In mei gaf Groot-Brittannië al meer bewegingsvrijheid aan Oekraïne als het gaat om het inzetten van de wapens in Rusland.

De Verenigde Staten, hofleverancier van wapens aan Oekraïne, is vooralsnog terughoudend. Het Witte Huis is bang dat de oorlog verder zal escaleren wanneer het toestaat dat Amerikaanse wapens diep in Rusland gebruikt worden. President Joe Biden heeft Oekraïne wel toestemming gegeven om wapens net over de grens te gebruiken, lekte eind mei uit.

'We hebben deze toezegging nodig zodat we niet alleen in Oekraïne, maar ook in Rusland kunnen toeslaan', beargumenteerde Zelenski. 'Rusland wordt zo gemotiveerd om tot vrede te komen. We moeten Russische steden en zelfs Russische militairen laten nadenken over wat ze nodig hebben: vrede of Poetin.'

In Ramstein maakte de VS wel bekend dat het land nog eens 250 miljoen dollar aan steun zal verstrekken aan Oekraïne. De Duitse minister van Defensie Pistorius voegde daaraan toe dat Duitsland twaalf houwitsers gaat leveren. Ook Groot-Brittannië stuurt 650 extra luchtverdedigingsraketten naar Oekraïne. Canada presenteerde een nieuw wapenpakket voor het Oekraïense leger.

De Nederlandse minister van Defensie Ruben Brekelmans kondigde aan dat Nederland zogenoemde lucht-luchtraketten levert die Oekraïense F-16's kunnen gebruiken om het luchtruim te verdedigen. Ook krijgt Oekraïne voor 80 miljoen euro aan 'onderhouds- en instandhoudingsmaterialen' voor de gevechtstoestellen.

Bron: NOS, foto: website president

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik volg dit blok al lange tijd. Kan alleen maar als burger hopen dat Rusland zich rustig houd of van de kaart wordt geveegd ondanks de burgers...zoals de rest van de slechteriken in deze wereld.