vrijdag 15 juni 2018

Timosjenko kiest voor Europa bij aftrap campagne

Joelia Timosjenko wil president worden.
Joelia Timosjenko, leider van de Moederlandpartij, is vandaag begonnen aan haar campagne voor de prosidentsverkiezingen in maart volgend jaar onder het motto 'Een nieuwe koers voor Oekraïne'. Die nieuwe koers houdt voor haar niet in dat toenadering wordt gezocht met Rusland, zoals de afgelopen dagen al werd gesuggereerd.

''Maar ik zeg het hier nu luid en duidelijk dat ik vind dat Oekraïne deel uitmaakt van Europa, dat het een Westerse samenleving is. Ik verwacht dat Oekraïne op een dag volwaardig lid zal zijn van zowel de Europese Unie als de NAVO. En ik zal er alles aan doen om dat historische moment dichterbij te brengen'', aldus Timosjenko.

Als president wil Timosjenko eisen dat het Verdrag van Boedapest uit 1994 alsnog ten volle wordt uitgevoerd. Destijds beloofde Oekraïne afstand te doen van z'n kernwapens, in ruil voor een veiligheidsgarantie van zowel Rusland als de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en in mindere mate Frankrijk en China. Deze landen zouden Oekraïne te hulp schieten als het werd aangevallen. Toen dat vier jaar geleden daadwerkelijk gebeurde met de Russische bezetting van de Krim werd die belofte niet gestand gedaan.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: