zondag 24 juni 2018

Oekraïne en Hongarije zoeken oplossing taalkwestie

Er is mogelijk een oplossing gevonden voor het conflict over het verplichten van de Oekraïense taal op scholen van de Hongaarse minderheid in de provincie Transkarpatië. Allereerst wordt de overgangsperiode verlengd, terwijl van Oekraïense zijde het aanbod is gedaan dat privéscholen de voertaal zelf mogen bepalen.

Probleem is dan wel weer dat erkenning van het schooldiploma door de Oekraïense overheid inhoudt dat de gediplomeerde de Oekraïense taal goed beheerst. Veel etnische Hongaren spreken nu slecht of zelfs geen Oekraïens, ook onder veel jongeren is dat het geval.

De taalkwestie heeft in de afgelopen maanden voor veel beroering gezorgd. Etnische minderheden waren er op z'n zachtst gezegd niet blij mee, maar de Hongaarse regering reageerde furieus en dreigde een veto uit te spreken over de Europese aspiraties van Oekraïne.

Vrijdag kwam het echter tot een ontmoeting tussen de Oekraïense ministers Lilia Grinevitsj (Onderwijs) en Pavlo Klimkin (Buitenlandse Zaken) en de Hongaarse ministers Peter Siyarto (Buitenlandse Zaken) en Miklos Kasler (Sociale Zaken). Het wordt gezien als een eerste poging om tot een vergelijk te komen.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: