zaterdag 23 juni 2018

Oleh Sentsov wil Poetin niet om gratie vragen

De Oekraïense filmregisseur Oleh Sentsov peinst er niet over om gratie te vragen aan de Russische president Vladimir Poetin, zo heeft hij zijn advocaat Dmitri Dinze gezegd. ''Oleh is er op tegen. Hij schrijft geen verzoek aan de president'', heeft Dinze laten weten aan het persbureau Interfax. Sentsov zit in een Siberisch strafkamp twintig jaar uit omdat hij een terroristische aanslag beraamd zou hebben op de Krim.

Hij is inmiddels op de 41e dag van zijn hongerstaking aanbeland. Dinze: ''Hij ligt de meeste tijd op bed omdat hij problemen heeft met zijn nieren en hart. Oleh had een inzinking op de 26e dag. Hij werd toen naar een lokaal ziekenhuis gebracht waar hij weer in een stabiele situatie werd gebracht. Nu krijgt hij elke dag drie tot vier liter vocht toegediend.''

Een andere Oekraïense gevangene in Rusland, Volodimir Baloech, heeft besloten dat hij aan een 'droge' hongerstaking begint. Dat wil zeggen dat hij ook geen vocht meer tot zich neemt. Hij houdt zijn hongerstaking al 97 dagen vol. Baloech werd in december 2016 opgepakt op de Krim. Volgens hemzelf omdat hij een Oekraïense vlag had opgehangen, maar officieel is hij veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf wegens het illegaal bezitten van een munitievoorraad.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: