dinsdag 19 juni 2018

Oekraïne vormt lobbyistengroep Nord Stream 2

De aanleg van de Nord Stream 2 is inmiddels begonnen.
De Oekraïense regering is op zoek naar medestanders in Brussel om de aanleg van de Nord Stream 2 tegen te houden. De aardgasleiding van Rusland via de Baltische Zee naar Duitsland ontneemt Oekraïne naar verwachting tot wel 2,6 miljard euro aan jaarlijkse inkomsten, maar vormt ook een bedreiging voor de Europese energieveiligheid.

De aanleg van de Nord Stream 2 is onlangs al begonnen, maar president Petro Porosjenko hoopt natuurlijk dat het karwei nooit af komt. ''We vormen nu een lobbyistengroep om dat te bewerkstelligen. Ook onderhandelen we nu met Duitsland over deelname aan een internationaal consortium dat de modernisering van ons gastransportsysteem ter hand neemt'', aldus Porosjenko.

De Nord Stream 2 gaat via de territoriale wateren van Rusland, Finland, Zweden, Denemarken en Duitsland. In maart gaf Duitsland toestemming, inmiddels gevolgd door Finland en Zweden. Oekraïne, Polen en de Baltische Staten zijn fel gekant tegen de aanleg van de pijplijn die de Europese afhankelijkheid van Russisch aardgas alleen maar groter zal maken.

Vijf bedrijven, waaronder Shell, maken deel uit van het consortium dat de Nord Stream 2 gaat exploiteren. Het Russische staatsbedrijf Gazprom maakt met 51 procent van de aandelen de dienst uit.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: