woensdag 20 juni 2018

IMF wil geen 'ontsnappingsclausule' corruptiewet

IMF-directeur Christine Lagarde.
Algemeen directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft president Petro Porosjenko te verstaan gegeven dat de wet die de taken regelt van de nog op te richten anticorruptierechtbank aangepast moet worden. De ontsnappingsclausule moet er beslist uit, aldus Lagarde in een verklaring na haar indringende telefoongesprek met Porosjenko.

Het gaat dan om een amendement dat pas een uur voor de definitieve stemming in het parlement werd aangedragen. Deze wijziging maakt het mogelijk om lopende zaken aan de anticorruptierechtbank te onttrekken, zodat corruptieverdachten een gerede kans hebben om hun straf te ontlopen. Veel 'gewone' rechters zijn namelijk om te kopen.

In Lagarde's verklaring staan verder lovende woorden voor Porosjenko en het parlement, omdat met de nieuwe wet goeddeels tegemoet is gekomen aan de eis van het IMF dat er een speciale rechtbank dient te komen om corrupte topambtenaren en bestuurders aan te pakken. Er staat voor Oekraïne veel op het spel: niet alleen de corruptiebestrijding valt of staat er mee, maar ook een nieuwe miljardenlening van het IMF die het land financieel in de benen moet houden.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: