zaterdag 16 juni 2018

Timosjenko richt zich nu op jongeren in grote steden

Een pas geopend kantoor van de Moederlandpartij nabij Majdan.
Ruim 60 procent van de Oekraïners heeft volgens de peilingen behoefte aan nieuwe politieke leiders. Tegelijkertijd doet Joelia Timosjenko het uitstekend in de peilingen, ook al draait de oud-premier al 22 jaar mee in de landelijke politiek, en heeft ze zichzelf recentelijk opnieuw 'uitgevonden'.

Ze wil president worden en haar Moederlandpartij moet het parlement gaan domineren. Timosjenko ziet zichzelf als de 'sterke man' waar Oekraïne behoefte aan heeft. Met haar 'Nieuwe Koers van Oekraïne' wil ze de 'New Deal' van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt kopiëren. Roosevelt wist in de jaren '30 van de vorige eeuw de Verenigde Staten uit de economische crisis te halen. Dat kan alleen door sterk leiderschap, aldus Timosjenko gisteren op een partijbijeenkomst die gezien kan worden als het begin van de campagne voor de presidentsverkiezingen in maart volgend jaar.

Ze haalde uit naar de huidige regering. ''We hebben geen goede leiders, geen sterk leiderschap'', constateerde Timosjenko. Ook al heeft ze in de meest recente peilingen 13 tot 16 procent van de Oekraïners achter zich, de 57-jarige politica roept ook veel weerstand op. Uit een peiling van het bureau KIIS blijkt dat 56 procent niets van haar moet hebben. Haar grootste probleem is nog wel dat 29 procent van de Oekraïners nog niet zegt te weten op wie ze hun stem gaan uitbrengen bij de presidentsverkiezingen.

Om die te paaien, wil Timosjenko het parlementaire systeem flink op de schop nemen. Dat moet lukken, want de Moederlandpartij gaat in de peilingen ook aan de leiding. Timosjenko wil een Nationale Vergadering van Zelfbestuur gaan vormen, vergelijkbaar met onze Eerste Kamer. Een derde van de zetels moet worden ingenomen door de aanvoerders van landelijke organisaties, twee derde door wat zij omschreef als ''morele autoriteiten'', overigens zonder nadere aanduiding wie dat moeten zijn.

Waar Timosjenko zich altijd heeft opgeworpen als pleitbezorger van de arme Oekraïners, van middelbare leeftijd en wonend op het platteland of in de kleine steden, richt ze zich volgens politiek analisten nu vooral op jongeren in de grote steden. ''Dat blijkt wel uit haar moeilijk te volgen toespraak die met veel grafieken werd onderbouwd'', aldus Andreas Umland, een Duitse analist die de bijeenkomst van gisteren bijwoonde. ''Het is duidelijk dat zij de nieuwe president wil worden.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: