maandag 18 juni 2018

Porosjenko komt met vervolgvoorstel anticorruptie

President Petro Porosjenko.
Het zijn beslissende dagen voor de anticorruptierechtbank. Vandaag besluit de Hoge Raad van Justitie of zij instemt met het wetsvoorstel voor de anticorruptierechtbank, morgen wil president Petro Porosjenko een vervolgvoorstel bij het parlement indienen om de daadwerkelijke realisatie van deze rechtbank voor belangrijke corruptiegevallen mogelijk te maken.

Het is alleen te hopen dat dit wetsvoorstel niet zo'n lange weg hoeft af te leggen. Het duurde namelijk 2,5 jaar voordat het parlement de knoop doorhakte en een wetsvoorstel accepteerde waarin is vastgelegd dat er een anticorruptierechtbank moet komen. Na de aanvaarding van het voorstel in tweede lezing werd ook nog eens bekend dat het parlement op het laatste moment een ontsnappingsroute wist in te bouwen.

Alle lopende corruptiekwesties van topambtenaren en bestuurders komen namelijk in hoger beroep weer bij een gewone rechtbank terecht en, aangezien er nogal wat rotte appels bij de rechtbank zijn, is de kans groot dat de aangeklaagden alsnog aan een veroordeling ontsnappen. De gang van zaken moet anders worden: wat wordt aangeduid als anticorruptierechtbank omvat namelijk ook een eigen instantie voor hoger beroep.

Er is al een beroep op president Porosjenko gedaan om de ontsnappingsclausule weer uit de wet te halen, maar hij gaf afgelopen zaterdag in een televisie-interview te kennen dat hij het ''logisch'' vindt dat ook bij lopende zaken het hoger beroep door de anticorruptierechtbank wordt afgehandeld en niet door een 'gewone' rechtbank. Maar dan moet de anticorruptierechtbank wel eerst zijn opgericht én aan de slag zijn gegaan. Porosjenko hoopt dat dit lukt voordat de komende presidentsverkiezingen (31 maart 2019) plaats hebben.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: