dinsdag 26 juni 2018

'Oekraïne luisterde Nederlanders af om MH17'

Nederlanders die vanwege het neerstorten van MH17 in Oekraïne waren, werden bespioneerd. Apparaten die ineens verbinding maken met een wifinetwerk, telefoons met malware die vernietigd moesten worden. De Nederlanders werden afgeluisterd en er werd software gevonden op laptops, tablets en smartphones van leden van de missie. Het zijn methodes die Peter Koop, expert op het gebied van afluisterdiensten, doen denken aan de werkwijze van geheime diensten uit de tijd van de Sovjet Unie.

"Hotels waar veel buitenlanders kwamen, hadden vaak standaard afluisterapparatuur ingebouwd", vertelt Koop."Of dat nu nog zo is, is natuurlijk onduidelijk, maar het zijn wel landen met een lange traditie op dit gebied." Dat apparaten zijn vernietigd, is een duidelijke aanwijzing voor een geavanceerdere vorm van spionage dan alleen maar afluisteren, zegt Koop die veel over dit soort kwesties schrijft op zijn weblog Electrospaces.net.

"Het is een koud kunstje voor geheime diensten om bij de technische dienst van het hotel een stekkertje erbij te prikken en dan het hele wifinetwerk af te tappen."

Het volledige verhaal is te lezen op de website van RTL Nieuws.

Geen opmerkingen: