donderdag 21 juni 2018

Ondernemers willen geen woorden, maar daden zien

De European Business Association (EBA) vindt dat de Oekraïense regering moet ophouden met het maken van plannen, en in plaats daarvan daadwerkelijk actie onderneemt om het smokkelen aan de grens tegen te gaan. EBA reageert daarmee op het nieuwste plan dat volgens premier Volodimir Hrojsman dé oplossing voor het probleem gaat bieden, onder meer door de Nationale Politie meer bevoegdheden te geven tegenover douaniers die zich laten omkopen.

"We zijn natuurlijk dankbaar voor de aandacht die het kabinet en de premier in het bijzonder schenken aan dit probleem. Er is echter al zoveel over gezegd en zo weinig aan gedaan. We willen nu concrete acties zijn, zoals een grondige hervorming van de douane en een onafhankelijke onderzoek naar wat er allemaal mis is met de grenscontroles'', laat EBA weten.

Volgens economen en ondernemers wordt de belasting ontdoken op 60 procent van de alcoholische dranken en voor huishoudelijke apparaten, grote televisies en professionele camera's ligt dat zelfs op 60 tot 80 procent. Over 40 procent van alle koffieproducten en 25 procent van alle gewasbeschermingsmiddelen wordt geen of te weinig belasting betaald.

Er zouden zelfs bedrijven zijn die zowel de importheffingen in eigen land ontduiken als dat ze profiteren van belastingteruggave in de buurlanden. De 'winst' op illegaal ingevoerde goederen kan oplopen tot 50 procent, aldus EBA.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: