woensdag 13 juni 2018

Corrupte toppers lijken straf alsnog te ontlopen

Er blijkt vlak voor de beslissende stemming in het parlement toch nog een mogelijkheid in het wetsvoorstel voor de speciale anticorruptierechtbank te zijn opgenomen om aan deze rechtbank te ontkomen. In een donderdag door het parlement aangenomen amendement is namelijk vastgelegd dat lopende zaken van het anticorruptiebureau NABOe in hoger beroep niet naar de anticorruptierechtbank gaan, maar nog door een gewone rechtbank worden afgehandeld.

Daarmee wordt het mogelijk dat een aantal corrupte topbestuurders of topambtenaren hun gerechte straf alsnog ontloopt, omdat veel 'gewone' rechtbanken zelf nog erg gevoelig zijn voor omkoping. Het amendement kwam vandaag pas aan het licht bij de publicatie van de tekst van wet voor de oprichting van de speciale anticorruptierechtbank.

Transparancy Internationaal heeft intussen bezwaar gemaakt tegen deze ontsnappingsclausule, aangezien die in strijd is met de afspraken die zijn gemaakt met internationale partners als het IMF. Transparancy International wil dat president Petro Porosjenko, de indiener van het oorspronkelijke voorstel, voor een correctie zorgt.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: