maandag 25 juni 2018

Hongarije stelt drie voorwaarden in taalkwestie

De Hongaarse minister Peter Szijarto van Buitenlandse Zaken vindt dat Oekraïne aan drie voorwaarden moet voldoen om de taalkwestie niet langer een blokkade van de Europese aspiraties te laten zijn. Hij zei dit na afloop van een eerste gespreksronde over het conflict over het verplichten van het Oekraïense op de scholen van de etnische Hongaren in de plaats Nizhje Solotvine.

Allereerst moet de overgangsperiode volgens Szijarto worden verlengd tot 2023, zodat er voldoende tijd is voor overleg met de Hongaarse minderheid in de provincie Transkarpatië. De tweede voorwaarde is dat vrije taalkeus niet beperkt wordt tot privéscholen, zoals van Oekraïense zijde afgelopen weekeinde is voorgesteld.

De derde voorwaarde is dat er overleg komt met vertegenwoordigers van de etnische Hongaren. Szijarto merkte daarbij op dat aan deze voorwaarde inmiddels is voldaan, want het overleg is al opgestart.

De Hongaarse regering heeft het veto op deelname van president Petro Porosjenko aan het overleg met de leiders van alle NAVO-lidstaten inmiddels laten vallen, maar zij blijft zich verzetten tegen een conferentie van de NAVO met Oekraïne totdat de taalkwestie naar tevedenheid is opgelost.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: