woensdag 27 juni 2018

Bizar steekspel rond lot politieke gevangenen

Filmregisseur Oleh Sentsov.
Terwijl Oekraïne's nationale ombudsvrouw Ljoedmila Denisova al dagenlang tevergeefs probeert om een aantal van haar in Rusland gevangen zittende landgenoten te spreken te krijgen, is haar Russische collega Tatjana Moskalkova met hetzelfde doel in Kyiv. Moskalkova zou wel terecht kunnen bij haar gevangen zittende landgenoten, maar daar verzet Denisova zich tegen. Zij vindt het een kwestie van gelijk oversteken.

Denisova zegt dat zij Moskalkova elke dag meerdere keren aan de telefoon heeft, maar de Russische nationale ombudsvrouw geeft niet thuis. "Telkens als ik haar een voorstel doe, zegt ze dat ze dat eerst moet gaan bespreken.'' Volgens de Oekraïense valt er evenwel niets te bespreken, want dat is al gebeurd in een telefonisch overleg van de presidenten van beide landen die overeen kwamen dat de gevangenen bezoek mogen ontvangen.

Intussen zegt Moskalkova dat het goed gaat met de Oekraïner Volodimir Baloegh ondanks dat hij al honderd dagen in hongerstaking is en sinds enkele dagen ook geen vocht meer tot zich neemt. Baloegh zit op de door Rusland geannexeerde Krim een gevangenisstraf uit van drie jaar en zeven maanden vanwege het illegale bezit van munitie. Baloegh meent zelf dat hij gestraft wordt voor het hijsen van de Oekraïense vlag bij zijn woning.

Ook met de Oekraïense filmregisseur Oleh Sentsov gaat het goed volgens Moskalkova. ''Als het anders zou zijn, dan zou ik dat ook eerlijk zeggen.'' Sentsov is intussen aanbeland op de 46e dag van zijn hongerstaking. Hij zit twintig jaar gevangen voor het beramen van een terroristische aanslag. Sentsov ontkent.

Thurbjørn Jagland, secretaris-generaal van de Raad van Europa, stuurde maandag een brief naar Moskou waarin hij persoonlijk aan president Vladimir Poetin vroeg om Sentsov vrij te laten. Het antwoord van het Kremlin is duidelijk: Jagland heeft zich er niet mee te bemoeien.
Bronnen: 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: