zaterdag 30 juni 2018

'Minimaal twee petities met gratieverzoeken Sentsov'

De Russische president Vladimir Poetin heeft minimaal twee petities ontvangen waarin hem wordt gevraagd de Oekraïense filmregisseur Oleh Sentsov vrij te laten, omdat die er door zijn langdurige hongerstaking slecht aan toe is. Wie dat hebben gedaan wil Sentsovs advocaat Dmitri Dinze niet zeggen. ''Laten ze dat zelf maar bekend maken'', aldus de advocaat.

Bekend is dat de secretaris-generaal van de Raad van Europa maandag een gratieverzoek heeft ingediend. Thorbjørn Jagland's verzoek werd evenwel meteen terzijde geschoven.door het Kremlin. Volgens advocaat Dinze is Sentsovs toestand stabiel na 46 dagen hongerstaking.

Zelf wil de Oekraïner niet om gratie vragen. Ook wil hij niet geruild worden tegen Russen die in Oekraïne gevangen zitten, maar staat hij er op dat alle Oekraïense politieke gevangenen in Rusland vrij komen.

De Oekraïense nationale ombudsvrouw Ljoedmila Denisova probeert al ruim een week tevergeefs om Sentsov te bezoeken in het Siberische strafkamp waar hij een gevangenisstraf van twintig jaar uit zit voor het beramen van een aanslag op de door Rusland bezette Krim. Sentsov ontkent en noemt de veroordeling politiek gemotiveerd.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: