zaterdag 23 juni 2018

'In het geheim afspraken gemaakt over MH17'

Nederland en Australië hebben andere MH17-landen pas op het laatste moment op de hoogte gesteld over het besluit om Rusland aansprakelijk te stellen. Dat is opvallend, want tot nu toe opereerden de MH17-landen altijd samen. Een van de redenen: men vreesde een lek naar Moskou. Dat blijkt uit een reconstructie van de redactie van RTL Nieuws.

Zo werden Oekraïne en Maleisië pas geïnformeerd in de week dat het besluit genomen zou worden. Het besluit kwam voor de buitenwereld als een verrassing, maar werd de afgelopen weken nauwgezet in diepste geheim voorbereid door de twee landen.

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zijn op 21 mei veel ministers en diplomaten bijeen vanwege de G20, het overleg tussen de twintig grootste industrieën ter wereld. Alle gesprekken zijn vertrouwelijk, maar de inhoud van één gesprek is écht topgeheim. Het gesprek van Stef Blok en zijn Australische collega Julie Bishop lijkt een gebruikelijke ontmoeting tussen ministers van twee bevriende landen. Zij bespreken echter de laatste details: die vrijdag zullen Nederland en Australië samen Rusland aansprakelijk stellen.

Het volledige verhaal van RTL Nieuws is hier te lezen.

Geen opmerkingen: