maandag 25 juni 2018

SBOe voorspelt 'niet eerder vertoonde acties' om gevangenen uit Rusland te krijgen

De Oekraïense geheime dienst SBOe is bereid om ''niet eerder vertoonde acties'' te ondernemen om de landgenoten vrij te krijgen die om politieke reden gevangen worden gehouden in Rusland. Algemeen directeur Vasil Hritsak van de SBOe zei dit vanmiddag op een gezamenlijke persconferentie met minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken.

Wat hij precies in gedachten heeft, wilde Hritsak niet zeggen. Wel dat hij een einde wil maken aan de gevangenschap van Oekraïners die vast zitten in Rusland zelf, maar ook op de door Rusland geannexeerde Krim en in de bezette gebieden van de Donbas. "Er valt met Rusland niet te onderhandelen. Met hun gevangenen oefenen ze politieke druk op ons land uit'', aldus Hritsak.

Hij kon verder meedelen dat zijn dienst er met de hulp van het Coördinatiecentrum voor de Zoektocht naar Gevangenen in is geslaagd om in de afgelopen vier jaar maar liefst 3.224 gevangenen in Oost-Oekraïne heeft kunnen lokaliseren en voor een groot deel terug naar huis heeft weten te krjgen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: