donderdag 21 juni 2018

Porosjenko vraagt Poetin om vrijlating gevangenen

Oleh Sentsov.
President Petro Porosjenko heeft vandaag een telefoongesprek gevoerd met zijn Russische ambtgenoot over de vrijlating van Oekraïense gevangenen, waaronder filmregisseur Oleh Sentsov. Hij heeft Poetin gevraagd om hem en nog 66 op politieke gronden vastgezette gevangenen vrij te laten.

Ook vroeg hij om de Oekraïense nationale ombudsvrouw Sentsov en andere gevangenen te laten bezoeken. Ljoedmila Denisova werd afgelopen vrijdag geweigerd aan de poort van het strafkamp in Siberië waar Sentsov inmiddels aan zijn 38e dag in hongerstaking bezig is. Denisova sprak vanmorgen nog de vrees uit dat Sentsov gedwongen wordt gevoed, maar inmiddels heeft ze zijn advocaat gesproken.

Die kon haar vertellen dat er inderdaad pogingen zijn gedaan om hem te dwingen weer te gaan eten, maar Sentsov zou dat geweigerd hebben. Hij verblijft nu wel in de ziekenboeg van het strafkamp en zou zowel problemen met z'n hart als met z'n nieren hebben. Hij drinkt dagelijks 3,5 liter water en krijgt via een infuus nog eens 2 liter vocht toegediend.

De Oekraïner Volodimir Baloech houdt zijn hongerstaking inmiddels al 95 dagen vol. Ook hij zit in een Russische gevangenis omdat hij thuis op de geannexeerde Krim een Oekraïense vlag had opgehangen. Hij zou thuis ook een voorraad munitie hebben gehad om daarmee aanslagen te plegen. Baloech ontkent dit, maar werd wel tot twee jaar en zeven maanden strafkamp veroordeeld. Door zijn hongerstaking is hij inmiddels 30 kilo aan gewicht verloren. Zijn leven zou ernstig gevaar lopen.

Bronnen: Ukrinform, 112.ua

Geen opmerkingen: