zaterdag 23 juni 2018

'Patriarchaat Moskou straks niet langer Oekraïens'

De Oekraïens-orthodoxe kerk van het patriarchaat Moskou mag zich niet langer 'Oekraïens' noemen als de Oekraïens-orthodoxe kerk van het patriarchaat Kyiv een zelfstandige status krijgt en niet meer onder de Russisch-orthodoxe kerk valt. Dat zegt patriarch Filaret van het patriarchaat Kyiv. Hij schat de kans op zelfstandigheid van zijn kerk en de Oekraïense autocefale orthodoxe kerk intussen op ''99 procent''.

Patriarch Filaret ziet twee mogelijkheden voor de kerk van het patriarchaat Moskou. ''Samengaan met de dan zelfstandige kerk van het patriarchaat Kyiv of onder een andere naam de Russisch-orthodoxe kerk blijven vertegenwoordigen in Oekraïne.'' Komt het tot een fusie, dan veronderstelt hij dat niet alle parochies, priesters en bisschoppen van de door Moskou aangestuurde kerk daarin mee zullen gaan. ''Niemand zal ze daartoe dwingen, maar ze zullen het recht verliezen om zich een Oekraïens-orthodoxe kerk te noemen.

Over de verzelfstandiging van de Oekraïens-orthodoxe kerk van het patriarchaat Kyiv wordt begin volgende maand een besluit genomen tijdens een synode van de oosters-orthodoxe kerken in de Turkse hoofdstad Istanboel. Patriarch Bartholomeus van Constantinopel, de leider van de orthodoxe gelovigen, staat er naar verluidt volledig achter.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: