zondag 17 juni 2018

Homohuwelijk in Oekraïne, ja of nee?

Europarlementariër Rebecca Harms (Bündnis 90/Die Grünen) kwam vanmiddag met de verrassende mededeling dat president Petro Porosjenko volgende week met een wetsvoorstel komt om het homohuwelijk toe te staan. ''Ik heb vanmorgen een telefoontje van hem gehad waarin hij niet alleen aangaf dat hij achter de deelnemers aan de KyivPride staat, maar ook dat hij met een wetsvoorstel komt om huwelijken tussen mensen van gelijke sekse toe te staan.''

Of het een uitglijer was van Harms is onduidelijk. Er ontstond evenwel meteen grote commotie. Een woordvoerder van president Porosjenko ontkent dat er een wetsvoorstel voor het homohuwelijk in voorbereiding is, terwijl Harms' adviseur Maxim Eristavi een terugtrekkende beweging maakte door op te merken dat Porosjenko tegenover de Europarlementariër slechts zijn bezorgdheid had geuit over de kloof tussen de Oekraïense wetgeving en wat in Europa inmiddels gemeengoed is geworden.

Afgelopen week meldden diverse media dat het ministerie van Justitie een wetsvoorstel voorbereidt om het homohuwelijk toe te staan. Ook dit bericht werd razendsnel herroepen. Het is duidelijk: de Oekraïense bevolking is er nog niet aan toe en politici durven hun vingers niet te branden aan deze kwestie.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: