donderdag 21 juni 2018

Timosjenko eerste officiele presidentskandidaat

Joelia Timosjenko.
Joelia Timosjenko heeft als eerste officieel te kennen gegeven dat zij zich kandidaat stelt voor het presidentschap. ''Dit is geen spelletje op de PlayStation, want ik wil ons land echt gaan veranderen'', zegt de leider van de Moederlandpartij in een video die ze gistermiddag op haar Facebookpagina plaatste.

''Als ik president word, dan wil ik allereerst een referendum gaan houden over de vraag of we onze grondwet moeten veranderen zodat het een sociaal contract wordt, gericht op het belang van alle Oekraïners. Ook moet de macht in ons land beter verdeeld worden, beter georganiseerd en gecontroleerd door de samenleving'', aldus Timosjenko. Wetenschappers en juristen werken in haar opdracht aan een ontwerp-grondwet die ''de beste in de wereld'' moet worden.

Oekraïne kiest op zondag 31 maart een nieuwe president, met mogelijk een week later de tweede ronde als geen van de kandidaten de 50 procent overstijgt. Op de laatste zondag van oktober volgend jaar zijn ook de parlementsverkiezingen. Timosjenko's Moederlandpartij is ook daar al volop mee bezig, geeft zij aan. Het streven is om beide verkiezingen te winnen. De kans dat dit inderdaad gaat gebeuren is aanwezig, want Timosjenko en haar partij gaan voorop in de peilingen.

Timosjenko was al tweemaal premier (2005, 2007-2010), zat tweemaal gevangen vanwege machtsmisbruik en zij greep in 2010 net naast het presidentschap dat toen met nog geen 4 procent verschil naar Viktor Janoekovitsj ging.

Bronnen: Interfax, Wikipedia

Geen opmerkingen: