woensdag 20 juni 2018

Kremlin: 'Sentsov met zelf om gratie verzoeken'

Het Kremlin neemt geen initiatief om de Oekraïense filmregisseur Oleh Sentsov vrij te laten. Sentsov is inmiddels op de 38e dag van zijn hongerstaking waarmee hij niet alleen zijn eigen vrijlating wil afdwingen, maar ook die van de andere Oekraïense politieke gevangenen in Rusland. Er is inmiddels wereldwijd aandacht voor Sentsov die tot twintig jaar strafkamp is veroordeeld voor het beramen van een aanslag op de Krim. De filmregisseur ontkent.

Volgens woordvoerder Dmitri Peskov van de Russische president Vladimir Poetin ligt het simpelweg zo dat niet gereageerd wordt op publieke ophef, waaronder steunbetuigingen van het Europese parlement en van de Amerikaanse thrillerschrijver Stephen King. ''Maar weet u wel dat elke gevangene onze president om gratie kan vragen? Maar dat moet hij dan wel zelf doen'', zegt Peskov in een interview met zakelijke nieuwssite RBC.

Sentsovs advocaat Dmitri Dinze heeft aangekondigd dat hij de filmregisseur wil voorleggen om toch maar gratie te vragen bij president Vladimir. ''Ik heb alleen geen idee wat zijn reactie daarop zal zijn'', verklaarde Dinze tegenover het radiostation Govorit Moskva.

De politie in Moskou heeft maandag enkele Russische acteurs en activisten opgepakt die bij het Kremlin pamfletten uitdeelden onder voetbalfans. De pamfletten waren in het Engels, Frans en Russisch opgesteld.

Bron: Moscow Times

Geen opmerkingen: