vrijdag 15 juni 2018

Ombudsvrouw mag Sentsov niet bezoeken

Oleh Sentsov.
Ombudsvrouw Ljoedmila Denisova van het Oekraïense parlement is vanmorgen de toegang geweigerd tot het strafkamp in Labitnangi waar filmregisseur Oleh Sentsov een straf van twintig jaar uitzit wegens het voorbereiden van een terroristische aanslag. Ze sprak wel met de directeur van het strafkamp en met de regionale baas van het Gevangeniswezen, maar die wezen haar zonder verdere uitleg de deur.

Ook wilden ze volgens Denisova geen informatie geven over de gezondheidstoestand van Sentsov die inmiddels 33 dagen in hongerstaking is. Denisova probeerde nog voor de ingang van het strafkamp contact te krijgen met haar Russische collega Tatjana Moskalkova, maar die constateerde alleen maar dat de Oekraïense ombudsvrouw zonder voorafgaande toestemming het strafkamp had willen betreden.

Een week geleden spraken de Oekraïense president Petro Porosjenko en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin telefonisch af dat gevangenen in beide landen officieel bezoek kunnen ontvangen om te informeren hoe het met ze gaat. Poetins woordvoerder Dmitro Peskov reageerde vanmiddag op de weigering om Denisova Sentsov te laten bezoeken alles te maken heeft met het feit dat hij al veroordeeld is. De door beide presidenten gemaakte afspraak zou alleen gevangenen betreffen die nog niet veroordeeld zijn.

Intussen krijgt de gevangenschap van Oleh Sentsov door zijn hongerstaking steeds meer aandacht. Oekraïners in diverse landen houden protestacties. Het Europese Parlement nam gisteren, op de openingsdag van het WK voetbal, een motie aan waarin Rusland wordt opgeroepen om Sentsov meteen in vrijheid te stellen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: