De pas geopende brug dient niet alleen om het door Rusland geannexeerde schiereiland te bevoorraden, maar maakt ook deel uit van de militaire infrastructuur. ''Hadden we eerst alleen een militaire dreiging vanuit het oosten, nu is daar ook het zuiden bij gekomen', zegt Toertsjinov, doelend op het sterke 22e Legerkorps, de sterk gegroeide Zwarte Zeevloot en de raketsystemen op de Krim.
Met de brug over de Straat van Kertsj heeft Rusland nu ook de controle over welke schepen de Zee van Azov in of uit gaan. ''Op elk gewenst moment van Rusland nu onze havens aan de Zee van Azov afgrendelen. We kunnen die Russische schepen overigens wel tegenhouden, maar dan overtreden we de internationale regels. Rusland trekt zich zelf niets van die regels aan, want de laatste tijd worden Oekraïense schepen geregeld tot stoppen gedwongen door de Russische marine. Het nekt ons nu dat we na het conflict om het eiland Toezla in 2003 er onder Russische druk mee hebben ingestemd dat de Zee van Azov geldt als gedeeld bezit.''
Toezla bevindt zich in de Straat van Kertsj. Het eiland is door Rusland gebruikt om een deel van de Krimbrug op aan te leggen.
Bron: Interfax
Geen opmerkingen:
Een reactie posten