donderdag 14 juni 2018

Savtsjenko vraagt Poetin gratie voor 66 gevangenen

Nadia Savtsjenko.
Parlementslid Nadia Savtsjenko blijkt op eigen houtje een brief te hebben gestuurd aan de Russische president Vladimir Poetin gestuurd waarin zij hem vraagt gratie te verlenen aan alle 66 Oekraïners die om politieke redenen gevangen zitten in zijn land. Het gaat haar vooral om de drie landgenoten die al geruime tijd in hongerstaking gaat. De bekendste van hen is filmregisseur Oleh Sentsov die al sinds 14 mei weigert te eten.

'Hun leven loopt gevaar, maar u kunt ze nu nog redden. Ik stuur u deze brief van mij persoonlijk namensal mijn kiezers, namens iedere Oekraïner en iedereen in de wereld die zich zorgen maakt om het lot van de Oekraïense politieke gevangenen'', schrijft Savtsjenko in haar brief waarin zij Poetin vraagt ''om door het verlenen van gratie een eerste stap te maken richting vrede in Oekraïne en vrede tussen Oekraïne en Rusland''.

Nadia Savtsjenko zat eerder zelf twee jaar gevangen in Rusland. Zij werd geruild tegen twee Russische militairen die in Oekraïne gevangen zaten. Savtsjenko zit nu zelf ook al weer geruime tijd - sinds eind maart - achter de tralies, ditmaal op verdenking van het voorbereiden van een bloedige staatsgreep.
Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: