maandag 18 juni 2018

Kravtsjoek: Porosjenko moet met Poetin praten

Leonid Kravtsjoek. Bron: Wikipedia.
Oud-president Leonid Kravtsjoek vindt dat de huidige president Petro Porosjenko en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin samen om de tafel moeten om een oplossing te vinden voor de situatie in Oost-Oekraïne. Hij verwijt Porosjenko dat die te weinig doet om dit te bewerkstelligen. ''Hij zegt: ik ga niet als eerste naar hem toe. Maar wat betekent dit? Ik wil dat niet? Ga toch onderhandelen, want het gaat om onze mensen, om bloed, om dood en verderf'', zegt Kravtsjoek in een interview met de nieuwssite Oekrajinska Pravda.

Kravtsjoek meent dat Poetin wel degelijk wil onderhandelen om uit deze doodlopende straat te komen. ''Hij heeft ingezien dat de Donbas niet is als de Krim. Dat hij dit gebied nooit in handen krijgt, want we zullen ons als Oekraïners daar tot de laatste man tegen verzetten.'' De oud-president zegt in het interview dat hij zich realiseert dat het Westen een flinke vinger in de pap heeft, maar desondanks verwacht hij veel van rechtstreekse onderhandelingen tussen beide presidenten.

Kravtsjoek's opvatting gaat gelijk op met die van luitenant-generaal Vasil Bohdan die vorige week al opmerkte dat Poetin wel met inbinden omdat hij in Oost-Oekraïne geen vaste grond onder de voeten krijgt. De kans dat het inderdaad tot nieuwe afspraken komt tussen Poetin en Porosjenko is voorlopig evenwel niet groot. Eerst moeten de verkiezingen in Oekraïne achter de rug zijn (presidentsverkiezingen in maart, parlementsverkiezingen in oktober 2019).

Bron: Unian

Geen opmerkingen: