donderdag 10 mei 2018

Ophef om shirts van Adidas met USSR-logo

De eerste protestpublicatie van UCMC
De Duitse fabrikant van sportartikelen Adidas heeft zich de woede op de hals gehaald van iedereen die niet graag herinnerd wil worden aan de Sovjettijd door shirts te verkopen met de opdruk 'USSR' en een embleem met hamer en sikkel. In met name Oekraïne en Litouwen wordt felle kritiek geuit op sociale media. De shirts zijn echter nog altijd te bestellen via webshops.

In Oekraïne is het Ukraine Crisis Media Center (UCMC) vandaag begonnen met het publiceren van afbeeldingen die voor Adidas uiterst pijnlijk zijn, omdat een duidelijk verband wordt gelegd met de positie van het bedrijf ten tijde van het Nazi-regime. ''We gaan daar elke dag mee door totdat Adidas de USSR-kledinglijn intrekt en algemeen directeur Kasper Rørsted zich in het openbaar verontschuldigd'', luidt de verklaring van UCMC.

Er wordt benadrukt dat ten tijde van de Sovjet-Unie tussen de 20 en 35 miljoen mensen om het leven zijn gekomen. ''Het gebruik van het USSR-logo en het Sovjet-embleem kan worden vergeleken met het weer in gebruik nemen van de Nazi-symbolen, want het Nazi-regime was net zo wreed als dat van de Sovjet-Unie. Het gebruik van het USSR-logo is extra wrang omdat het gezien kan worden als steun van Adidas aan het Rusland van nu dat verantwoordelijk is voor meer dan 10.000 doden en 1,7 miljoen binnenlandse vluchtelingen als gevolg van de annexatie van de Krim en de oorlog in de Donbas.''

Bron: UCMC

Geen opmerkingen: