woensdag 9 mei 2018

Porosjenko waarschuwt voor 'vijfde kolonne' van Bessmertni Polk

De Russische organisatie Bessmertni Polk (het Onsterfelijke Regiment) heeft vandaag in diverse Oekraïense steden voor onrust gezorgd. In de hoofdstad Kyiv kwam het tot een handgemeen tussen nationalisten en aanhangers van Bessmertni Polk bij het metrostation Arsenalna. Een aanhanger van de nationalistische organisatie Monolith werd gearresteerd.

In Kyiv werden vier mensen gearresteerd voor het dragen van een Sint Jorislintje of een communistisch symbool. Ook in de stad Odesa werden twee mensen gearresteerd. Alle zeven arrestanten werden in de loop van de middag weer vrijgelaten door de politie.

President Petro Porosjenko waarschuwde vanavond in een toespraak bij het Oorlogsmuseum in Kyiv voor Bessmertni Polk. Hij omschreef deze organisatie als een onderdeel van de hybride oorlog die Rusland tegen Oekraïne voert. Hij zei er alle begrip voor te hebben dat de Oekraïners hun grootouders en overgrootouders willen gedenken die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Sovjet-Unie hebben gevochten.

''Maar ik waarschuw iedereen die kennelijk nog niet heeft begrepen hoe sluw ze in Moskou te werk gaan. Het gaat ze niet om jullie heldhaftige voorouders, maar om hun eigen geopolitieke spelletje. Het moet iedereen duidelijk worden gemaakt dat de psychologen in het Kremlin in staat zijn om de emoties van ons in Oekraïne te bespelen.''

Bessmertni Polk ging vandaag op de Overwinningsdag niet alleen de straat op in Kyiv, maar ook in onder meer Odesa, Poltava en Melitopol. De organisatie werd in 2011 opgericht door twee Russische journalisten in Minsk met het doel hun voorvaderen te eren voor wat ze in de Tweede Wereldoorlog hebben gedaan.

Na de machtswisseling van februari 2014 werd Bessmertni Polk een instrument om de gevoelens van de Oekraïners voor Rusland te winnen. De organisatie is overigens niet alleen actief in Rusland en Oekraïne, maar in totaal 64 landen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: