donderdag 10 mei 2018

Volker: 'Rusland wordt nu vast toeschietelijker'

Kurt Volker.
De speciale Amerikaanse gezant Kurt Volker verwacht dat Rusland toeschietelijker wordt in het meningsverschil over het vredeskorps van de Verenigde Naties voor Oost-Oekraïne nu president Vladimir Poetin eenmaal aan een nieuwe termijn is begonnen. Een Russisch antwoord op een voorstel van de Verenigde Staten blijft al maanden uit, maar dat was volgens Volker geen verrassing.

''We wisten wel dat we moesten wachten op de herverkiezing en de inhuldiging van Poetin. Tegelijkertijd hoopten we er wel op dat het antwoord eerder zou komen, want de oorlog gaat maar door. Er worden nog steeds mensen gedood en de bevolking lijdt onder het conflict. Maar nu verwachten we toch echt een reactie van Russische zijde'', zegt Volker in een interview met Voice of America.

De sleutel om het oorlogsconflict in de Donbas te beëindigen is in Russische handen, benadrukt de Amerikaanse diplomaat nog maar weer eens. ''Het is geen binnenlands conflict, er is geen burgeroorlog. Het is er alleen oorlog omdat er Russische troepen op Oekraïens grondgebied zijn. Als we het eens kunnen worden over de voorwaarden voor het sturen van een vredeskorps, dan kan er na vier jaar eindelijk een einde komen aan deze oorlog'', hoopt Volker.

Oekraïne en de Verenigde Staten willen dat de blauwhelmen ook langs de grens met Rusland worden geposteerd, terwijl Rusland ze alleen langs de frontlijn wil hebben. Voor Oekraïne en de VS betekent dit dat de nu door de separatisten bezette gebieden voorgoed verloren zullen zijn voor Oekraïne, terwijl Rusland het als een bezettingsmacht en een bedreiging ziet als de VN-troepen langs de Russische grens worden gestationeerd.

Volker gaat in het interview ook in op de onthulling van de onderzoekgroep Bellingcat eerder deze week dat de raketaanval op de stad Marioepol in januari 2015 plaats had onder direct bevel van Russische officieren. Bij de aanval kwamen 31 burgers om en raakten 117 inwoners van de havenstad gewond. De Amerikaanse diplomaat zegt niet verrast te zijn door de onthulling. ''Het past in het bredere plaatje dat we van het conflict hebben'', aldus Volker.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: