dinsdag 15 mei 2018

Porosjenko: 'Russen hebben die brug nog hard nodig als ze van Krim weg moeten vluchten'

De officiële opening van de brug die de geannexeerde Krim met het Russische vasteland verbindt, heeft geleid tot een boze reactie van de Oekraïense president Petro Porosjenko. Hij neemt het zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin vooral kwalijk dat hij dit liet gebeuren aan de vooravond van de jaarlijkse herdenking van de massale deportatie van de Krimtataren in 1944. ''Een cynische manier van plannen.''

Volgens Porosjenko zullen de Russische bezetters van het Oekraïense schiereiland de brug nog hard nodig hebben ''als ze op een dag halsoverkop onze Krim moeten verlaten''. Hij noemde de bouw van de 19 kilometer lange brug ''het zoveelste bewijs dat het Kremlin niet bereid zich aan de internationale regels te houden''.

Ook de Europese Unie liet weten niet blij te zijn met de brug. ''Die is bedoeld om het geannexeerde schiereiland geforceerd deel uit te laten maken van Rusland en verder te isoleren van Oekraïne. De brug beperkt ook de scheepsvaart via de Straat van Kertsj naar de Oekraïense havens aan de Zee van Azov'', aldus een verklaring vanuit Brussel.

De Russische president trok zich van dit alles niets aan en opende de brug door aan het stuur van een vrachtwagen officieel als eerste naar de overkant te rijden.

Bronnen: Ukrinform, RFE/RL, YouTube

Geen opmerkingen: